ΓΕΝΙΚΑ: Κήλη είναι κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα, τμήματος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου. Η κήλη γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που αρχικά ανατάσσεται εύκολα. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται, μιλάμε για μη ανατασσόμενη κήλη και απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω της επερχόμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου ( περιεσφιγμένη κήλη). Στην τελευταία περίπτωση η επέμβαση πρέπει να εκτελεστεί το πολύ μέσα σε έξι ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση νεκρωμένου τμήματος εντέρου ή μπορεί να προκληθεί περιτονίτιδα.

Τι είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη είναι μία μορφή κήλης που εμφανίζεται στη μηροβουβωνική χώρα. Παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες (70%) λόγω ανατομικής παραλλαγής σε σχέση με τους άνδρες (μεγαλύτερη διάμετρος της πυέλου). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μηροκήλη ανακαλύπτεται εκτάκτως λόγω σοβαρών συμπτωμάτων, καθώς το μέγεθός της συνήθως δεν ξεπερνά το 1 εκ., καθιστώντας την δύσκολα αναγνωρίσιμη, ιδίως σε υπέρβαρα άτομα.

Ανατομική εντόπιση της μηροκήλης

Η μηροκήλη εμφανίζεται ανατομικά στο μηριαίο δακτύλιο, ένα μικρό κανάλι που εντοπίζεται ψηλά στη μέση κάθε μηρού και συγκεκριμένα κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο. Η διόγκωση που χαρακτηρίζει τη μηροκήλη εντοπίζεται χαμηλότερα από τη βουβωνοκήλη (κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο).

Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης της μηροκήλης

Σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση της μηροκήλης είναι οι εξής:

-παχυσαρκία
-χρόνια δυσκοιλιότητα
-εγκυμοσύνη
-συστηματική ή απότομη άρση σημαντικού βάρους
-χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
-επίμονος βήχας
-γενετική προδιάθεση

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της μηροκήλης;

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της μηροκήλης αποτελεί η εμφάνιση μίας μικρής διόγκωσης υψηλά στον μηρό, η οποία και αναπτύσσεται σταδιακά. Η διόγκωση αυτή παρατηρείται κυρίως σε όρθια θέση, αλλά και κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Η μηροκήλη γίνεται ακόμα πιο εμφανής στο βήχα. Σημειώνεται ακόμη ήπια ενόχληση στη μηροβουβωνική περιοχή που γίνεται εντονότερη όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση.

Συνήθεις επιπλοκές της μηροκήλης

Η μηροκήλη εμφανίζεται συχνά με επιπλοκές όπως η περίσφιξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση, καθώς το περιεχόμενο της κήλης (σχεδόν πάντα το λεπτό έντερο) εγκλωβίζεται και κινδυνεύει λόγω ισχαιμίας, στο στενό στόμιο της κήλης. Παρουσιάζεται έντονος πόνος στην περιοχή, ερυθρότητα και διόγκωση και στη συνέχεια αναπτύσσονται συμπτώματα απόφραξης του λεπτού εντέρου (φουσκωμένη κοιλία και έμετοι).

Η περίσφιξη είναι μία κατάσταση που, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε ισχαιμία και νέκρωση του εγκλωβισμένου σπλάγχνου.

Πως γίνεται η διάγνωση της μηροκήλης;

Για τη διάγνωση της μηροκήλης απαιτείται μία λεπτομερής κλινική εξέταση για την αναγνώριση (ψηλάφηση) της διόγκωσης στη μηροβουβωνική χώρα. Συχνά, ιδίως σε παχύσαρκα άτομα, η μηροκήλη είναι δύσκολο να διακριθεί από τη βουβωνοκήλη. Σε περιπτώσεις που η διάκριση ανάμεσα στις δύο μορφές κήλης είναι δύσκολη, απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία, θέτουν την οριστική διάγνωση.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη μηροκήλη;

Όπως σε κάθε μορφή κήλης, πιο επιβεβλημένα ωστόσο στην περίπτωση της μηροκήλης, η άμεση χειρουργική παρέμβαση είναι η αναγκαία θεραπεία σε όλους τους ασθενείς, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών -με κυριότερη εξ ’αυτών την περίσφιξη- είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Οι υπηρεσίες