Η ραγαδα πρωκτου ή ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου είναι ένα τραύμα ή σχίσιμο στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα.

Από τι προκαλείται;

Η ακραία δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, συνήθως σε συνδυασμό με νευρική ένταση κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου, μπορεί να προκαλέσουν εκδορές στον πρωκτό, δηλαδή απλές σχισμές όπως ραγάδες, ή οξεία έλκη στο πρωκτικό χείλος. Οι ραγάδες του πρωκτού, όμως, μπορεί να είναι και δευτερογενή συμπτώματα παθήσεων του εντέρου όπως νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα ή από μια ορθοπρωκτική χειρουργική επέμβαση, πρωκτίτιδα, φυματίωση, καρκίνο του πρωκτού κ.α.

Τι συμπτώματα δίνει η ραγάδα δακτυλίου;

Συνήθως αυτός ο τραυματισμός (το σκίσιμο) του πρωκτού προκαλεί έντονο πόνο (αίσθηση καψίματος) κατά την αφόδευση και αρκετές φορές συνοδεύεται από αιμορραγία και κνησμό (φαγούρα). Ειδικά ο πόνος που ενεργοποιείται κατά την αφόδευση διαρκεί συνήθως για αρκετές ώρες μετά. Στην χρόνια ραγάδα ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί και μία ώρα μετά την αφόδευση. Η ένταση και η διάρκεια του πόνου δεν εξαρτάται από το μέγεθος της ραγάδας (του σκισίματος).

Θηλώματα: Η παραμονή της ραγάδας και της φλεγμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια ραγάδα) έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται στα δύο άκρα του σκισίματος πρησμένα δερματικά θηλώματα που συνήθως φαίνονται με γυμνό μάτι στο πρωκτικό χείλος, γνωστά και ως πρωκτικά θηλώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωσή της;

Η διάγνωση της ραγάδας είναι αρκετά εύκολη. Μια προσεκτική επισκόπηση της περιοχής θα αποκαλύψει συχνά ένα πρωκτικό θήλωμα. Μετά από ήπιο διαχωρισμό του δέρματος του πρωκτικού χείλους, μπορεί να φανεί το έλκος. Συχνά οι ίνες του μυός του εσωτερικού πρωκτικού σφιγκτήρα μπορεί να φανούν στη βάση αυτού του διατρημένου έλκους.

Με ποιες παθήσεις συγχέεται συνήθως;

Αρκετά συχνά, ο σπασμός των μυών του πρωκτικού ανελκτήρα, γνωστός ως πρωκταλγία, μπορεί να διαγνωστεί λάθος ως ραγάδα δακτυλίου. Η πρωκταλγία πολλές φορές μιμείται την εικόνα της ραγάδας. Η διαφορά είναι ότι στην πρωκταλγία, στην περιοχή του πρωκτού, δεν υπάρχει κανένα τραύμα. Πρέπει επίσης να διακρίνεται μια ραγάδα από ένα έλκος, που προκαλείται από τη νόσο του Crohn, τη λευχαιμία ή τους κακοήθεις όγκους. Οι ραγάδες είναι σπάνια πολλαπλές.

Πώς αντιμετωπίζεται η ραγάδα δακτυλίου;

Τουλάχιστον το 50% των ραγάδων του πρωκτού θεραπεύονται από μόνες τους, χωρίς να χρειάζεται καμία θεραπεία. Οι ραγάδες πρωκτού που έχουν εμφανιστεί πρόσφατα (οξείες) θεραπεύονται πιο εύκολα· πολλές φορές άνευ θεραπείας, με την απλή ρύθμιση των κενώσεων του εντέρου και το μαλάκωμα των κοπράνων (μέσω φυτικών ινών και/ή σκευασμάτων), καθώς και με την καλή υγιεινή της περιοχής (πλύση με ζεστό ή χλιαρό νερό).

Οι ραγάδες πρωκτού που υπάρχουν καιρό (χρόνιες) είναι πιο απαιτητικές στη θεραπεία, καθώς μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθούνται διάφορες μέθοδοι παρέμβασης στην περιοχή, όπως είναι η έγχυση αλλαντικής τοξίνης (μπότοξ), η χρήση σύγχρονου επουλωτικού λέιζερ ή η κλασική επέμβαση εκτομής ενός τμήματος του έσω σφιγκτήρα.

ΣΥΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER

Η τεχνική που εφαρμόζουμε βασίζεται στην αποκλειστική χρήση επουλωτικού laser – νεαροποίηση – εκτομή της ραγάδας με λέιζερ, και είναι απόρροια εξειδίκευσης, έρευνας και πολυετούς εμπειρίας σε πληθώρα περιστατικών. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ανώδυνη, μικρής διάρκειας και με σίγουρο αποτέλεσμα. Πέραν όμως αυτού, η θεραπεία με λέιζερ διασφαλίζει ένα ακόμη κύριο πλεονέκτημα: αφήνει άθικτο τον πρωκτικό σφιγκτήρα, προλαμβάνοντας έτσι οποιεσδήποτε επιπλοκές. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή για τη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού είναι και η πιο ασφαλής επιλογή -με μια σύντομη θεραπεία 10-15 λεπτών, πετυχαίνουμε σίγουρο αποτέλεσμα και αποφεύγουμε πιθανές αστοχίες όπως του μπότοξ ή και πιο σοβαρές επιπλοκές όπως της σφιγκτηροτομής. Με τη χρήση του επουλωτικού λέιζερ, επιπλέον, μπορούμε επίσης να έχουμε άριστο αποτέλεσμα και σε χρόνια έλκη του πρωκτού που δύσκολα αντιμετωπίζονται με άλλες τεχνικές.

Οι υπηρεσίες