ΣΠΛΗΝΑΣ

Ο  σπλήνας είναι ένα όργανο που βρίσκεται στην αριστερή άνω κοιλία. Ο σπλήνας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμούκαθώς συμμετέχει ενεργά στο ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμώντας λοιμώξεις. Παράλληλα, ο σπλήνας καταστρέφει και αφαιρεί γερασμένα ερυθρά αιμοσφαίρια  ενώ συμμετέχει στο σχηματισμό αιμοπεταλίων. Έχει λοιπόν ουσιαστικά διπλό ρόλο καθώς συμμετέχει τόσο στο αιμοποιητικό σύστημα του οργανισμού όσο και στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Ένα ποσοστό 20-30% των ανθρώπων έχουν επιπλέον ένα μικρό επικουρικό σπλήνα ο οποίος μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί όταν αφαιρεθεί ο κύριος σπλήνας. Αν και ο σπλήνας αποτελεί ένα σημαντικό ανθρώπινο όργανο η αφαίρεσή του είναι συμβατή με την ανθρώπινη ζωή και επομένως τυχόν αφαίρεσή του δεν επηρεάζει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Πότε χρειάζεται σπληνεκτομή?

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις οι οποίες χρήζουν σπληνεκτομής.

Οι κυριότερες είναι:

  • Σπληνομεγαλία. Σε περιπτώσεις που ο σπλήνας μεγαλώσει πολύ μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα πιέζοντας γειτονικά όργανα. Σε αυτή την περίπτωση προχωράμε σε προγραμματισμένη λαπαροσκοπική σπληνεκτομή
  • Καρκίνος σπληνός. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα λεμφώματα Hodgkin’και μη Hodgkin’s, η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία
  • Όγκος ή ευμεγέθης κύστη σπληνός
  • Αιμολυτικές διαταραχές όπως η ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα, η θαλασσαιμία, η αληθής πολυκυτταραιμία. Σε περίπτωση αποτυχίας συντηρητικής αντιμετώπισης τότε προγραμματίζεται σπληνεκτομή
  • Σοβαρή λοίμωξη ή απόστημα σπληνός που δεν αντιμετωπίζεται συντηρητικά
  • Ρήξη σπληνός. Σε τραυματισμούς της κοιλιάς και ειδικά σε τροχαία ατυχήματα η ρήξη σπληνός αποτελεί σύνηθες εύρημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αιμορραγία είναι αθρόα και απειλητική για τη ζωή οπότε η επείγουσα σπληνεκτομή είναι επιβεβλημένη. Ο τραυματισμός του σπλήνα αποτελεί με διαφορά τη συνηθέστερη αιτία σπληνεκτομής.

Επέμβαση σπληνεκτομής

Στην περίπτωση τραυματισμού του σπλήνα τότε η επέμβαση κρίνεται επείγουσα και χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο για επέμβαση. Σε αυτή την περίπτωση χειρουργική επέμβαση διενεργείται ανοιχτά με την κλασική τομή.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή καθώς υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο.

Πραγματοποιείται μέσω τεσσάρων μικρών οπών και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική την επόμενη μέρα από το χειρουργείο. Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη ενώ η όλη επέμβαση είναι σχετικά ανώδυνη.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι εντυπωσιακά:

  • Μικρές χειρουργικές τομές
  • Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
  • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών κηλών

Τρείς εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη επέμβαση ο ασθενής εμβολιάζεται για πνευμονιόκοκκο, μηνιγιτιδόκοκκο και αιμόφιλο της ινφλουέντζας. 
Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα λαμβάνει αντιβίωση για διάστημα 6 μηνών και  θα ακολουθήσει συγκεκριμένο εμβολιασμό. Η όλη αυτή διαδικασία κρίνεται απαραίτητη καθώς η αφαίρεση σπληνός κάνει τον ασθενή πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις οπότε πρέπει να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα. Ταυτόχρονα θα υπόκειται σε περιοδικό έλεγχο ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων με απλή εξέταση γενικής αίματος καθώς ο αριθμός των στοιχείων αυτών μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά με την αφαίρεση σπληνός.

Οι υπηρεσίες