ΓΕΝΙΚΑ: Κήλη είναι κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα, τμήματος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου. Η κήλη γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που αρχικά ανατάσσεται εύκολα. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται, μιλάμε για μη ανατασσόμενη κήλη και απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω της επερχόμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου ( περιεσφιγμένη κήλη). Στην τελευταία περίπτωση η επέμβαση πρέπει να εκτελεστεί το πολύ μέσα σε έξι ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση νεκρωμένου τμήματος εντέρου ή μπορεί να προκληθεί περιτονίτιδα.

 

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη, όπως και η βουβωνοκήλη, αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές κήλης. Κατά την ανάπτυξή της, περιεχόμενο της κοιλιάς, δηλαδή μέρος του εντέρου ή λίπος, διαχέεται μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού. Η ομφαλοκήλη απαντάται σε βρέφη, παιδιά αλλά και σε ενήλικες.

Η ομφαλοκήλη αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή μορφή κήλης μετά την βουβωνοκήλη. Στην ουσία εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού με τη μορφή μιας προεξοχής. Η ομφαλοκήλη παρουσιάζεται όταν εξαιτίας της λεπτότητας του κοιλιακού τοιχώματος δημιουργείται μία τρύπα μέσω της οποίας διαχέεται περιεχόμενο της κοιλιάς. Η ομφαλοκήλη απαντάται συνήθως σε βρέφη, παιδιά μικρών ηλικιών και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μετά από τοκετό.

Είναι σημαντικό ότι με το που αντιληφθείτε τη δημιουργία ομφαλοκήλης να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, καθώς μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, όπως πόνο και απόφραξη σπλάχνου, δηλαδή ειλεό.

Ποια είναι τα αίτια της ομφαλοκήλης;

Η ομφαλοκήλη είναι μια συνηθισμένη κήλη και μπορεί να εμφανιστεί σε όλους, ενήλικες, βρέφη και παιδιά. Όσον αφορά τους ενήλικες οφείλεται στην προοδευτική, με την πάροδο του χρόνου, χαλάρωση και άνοιγμα των κοιλιακών τοιχωμάτων γύρω από τον ομφαλό.

Μερικά από τα πιο βασικά αίτια δημιουργίας της είναι η παχυσαρκία, οι πολλαπλές κυήσεις, η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, η παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού, ο επίμονος βήχας και η έντονη άρση βάρους. Επίσης, ιδιαίτερα επιρρεπείς στην εμφάνιση ομφαλοκήλης είναι και οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει βαριά χειρωνακτική εργασία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;

Το πιο βασικό σύμπτωμα για να καταλάβουμε ότι έχουμε ομφαλοκήλη είναι η διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού. Η χαρακτηριστική “λακκουβίτσα” αρχίζει να αλλάζει και παίρνει τη μορφή ενός «φουσκώματος».

Στα υπόλοιπα εξίσου σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνονται διαταραχές στην πέψη, πόνος, αίσθημα βάρους, εντερικές διαταραχές και δυσφορία στο στομάχι.

Πότε χειρουργείται η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη αλλοιώνει το σχήμα του ομφαλού και γι’ αυτό είναι και σχετικά εύκολη η διάγνωσή της μέσω κλινικής εξέτασης από έναν εξειδικευμένο ιατρό. Καίριο σημείο της εξέτασης αποτελεί ο καθορισμός του εύρους του ανοίγματος του μυϊκού τοιχώματος, καθώς από εκεί θα προκύψει η θεραπευτική μέθοδος που θα ακολουθηθεί.

Κατά βάση η θεραπεία της ομφαλοκήλης γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης και την τοποθέτηση πλέγματος. Η επίσκεψη στον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό είναι απαραίτητη, αφού μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της ομφαλοκήλης είναι η περίσφιξη του σπλάγχνου που περιέχει. Εάν η ομφαλοκήλη δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία ή και νέκρωση του οργάνου με σοβαρές επιπτώσεις.

Η εγχείρηση της ομφαλοκήλης γίνεται λαπαροσκοπικά;

Η αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης γίνεται χειρουργικά με γενική αναισθησία. Στην εγχείρηση εφαρμόζεται η λαπαροσκοπική μέθοδος, όπου γίνεται η αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος. Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους και έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι η ελαχιστοποίηση των τομών, η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, η μικρότερη σε διάρκεια νοσηλεία και η αποφυγή μετεγχειρητικών φλεγμονών και λοιμώξεων.

Βέβαια, εκτός από τη λαπαροσκοπική μέθοδο μπορεί να εφαρμοστεί και η ρομποτική χειρουργική, η οποία στην ουσία αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής με ακόμα περισσότερα οφέλη για τον ασθενή τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την επέμβαση; Υπάρχουν επιπλοκές;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι απολύτως ασφαλής. Οι ασθενείς εμφανίζουν μηδενικές μετεγχειρητικές επιπλοκές και λοιμώξεις και είναι αναίμακτες αφού αποτελούν ελάχιστα επεμβατικές εγχειρήσεις. Δεν τραυματίζονται οι ιστοί, υπάρχει άμεση αποθεραπεία και δε δημιουργούνται ουλές και σημάδια.

Μετά την εγχείρηση ο ασθενής συνέρχεται άμεσα και υπάρχει κινητοποίηση την ίδια κιόλας ημέρα. Η διάρκεια νοσηλείας είναι μικρή και ο ασθενής μπορεί να πάει την επόμενη ημέρα σπίτι του με οδηγίες σίτισης, ήπια αντιβιοτική αγωγή και αναλγησία. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχύτατη.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και στις καθημερινές του δραστηριότητες λίγες μέρες μετά την επέμβαση, ενώ συνίσταται η χρήση μιας ελαφράς μετεγχειρητικής ζώνης κοιλίας για τον πρώτο μήνα και η αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους για 15 ημέρες.

 

Οι υπηρεσίες