Ιατρικά άρθρα

Αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ: αντιμετωπίστε τις αιμορροΐδες χωρίς χειρουργείο

αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ cover

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Καθώς ο επιπολασμός αυτής της πάθησης συνεχίζει να αυξάνεται λόγω διαφόρων παραγόντων του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η καθιστική ζωή, οι κακές διατροφικές συνήθειες και το αυξημένο προσδόκιμο ζωής, έχουν αναπτυχθεί διάφορες πιο αποτελεσματικές και λιγότερο επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ (LHP), μια τεχνική που χρησιμοποιεί την προηγμένη τεχνολογία λέιζερ για να προσφέρει μια ελάχιστα επεμβατική λύση με πολλά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς, σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στο κάτω μέρος του πρωκτού και του ορθού. Μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται:

 • Εσωτερικές αιμορροΐδες: Βρίσκονται στο εσωτερικό του ορθού και συνήθως είναι ανώδυνες. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που έχουν πρόπτωση και συμπιέζονται από τους πρωκτικούς μύες, μπορεί να προκαλέσουν πόνο.
 • Εξωτερικές αιμορροΐδες: Βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό και μπορεί να είναι επώδυνες, ειδικά όταν παρουσιάσουν θρόμβωση.

 

Αιτίες και συμπτώματα

Οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για τις αιμορροΐδες είναι:

 • Κληρονομικότητα,
 • Δυσκοιλιότητα
 • Έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή
 • Έντονη προσπάθεια κατά τις κινήσεις του εντέρου
 • Παρατεταμένη καθιστική ζωή
 • Ορθοστασία

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των αιμορροΐδων είναι η διόγκωση έξω από τον πρωκτό. Δεν είναι όμως το μοναδικό σύμπτωμα. Τα υπόλοιπα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία κατά τις κενώσεις, κνησμό, δυσφορία, πρήξιμο και πόνο γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Σε σοβαρές περιπτώσεις και εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, οι αιμορροΐδες μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες επιπλοκές όπως αναιμία λόγω χρόνιας απώλειας αίματος.

αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ man in hemorroids pain

Παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης

Οι παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές για τις αιμορροΐδες περιλαμβάνουν κρέμες και υπόθετα χωρίς ιατρική συνταγή, αλλαγές στη διατροφή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας ( πχ ένταξη περισσότερων φυτικών ινών), ζεστά μπάνια και, σε πιο σοβαρά περιστατικά, χειρουργικές επεμβάσεις όπως η αιμορροϊδεκτομή. Παρόλο που αυτές οι θεραπείες μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση στους ασθενείς, συχνά δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την βασική αιτία που προκαλεί τις αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να επανεμφανίζονται.

 

Αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ (LHP)

Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ αποτελεί μια σύγχρονη τεχνική για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ για την αφαίρεση του αιμορροϊδικού ιστού με ακρίβεια και ελάχιστη επεμβατικότητα. Η τεχνική αυτή αποτελεί ιδανική επιλογή, ειδικά σε περιστατικά με εσωτερικές αιμορροΐδες.

Η συγκεκριμένη τεχνική περιλαμβάνει τη χρήση ενός διοδικού λέιζερ, το οποίο εκπέμπει μια δέσμη εστιασμένου φωτός για την εφαρμογή ενέργειας απευθείας στην αιμορροϊδική μάζα. Η διαδικασία συνήθως πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Η ενέργεια του λέιζερ προκαλεί συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού και σφραγίζει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την αιμορραγία.

 

Αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ και οφέλη

Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ προτιμάται ευρέως από χειρουργούς και ασθενείς καθώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών χειρουργικών μεθόδων. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

 • Λιγότερος πόνος. Το λέιζερ σφραγίζει τις νευρικές απολήξεις, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον πόνο τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη διαδικασία.
 • Ελάχιστη αιμορραγία. Η υψηλή ακρίβεια της δέσμης λέιζερ σφραγίζει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να χάνεται ελάχιστη ποσότητα αίματος.
 • Ταχύτερη ανάρρωση. Οι ασθενείς είναι συνήθως σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, συχνά εντός μιας ημέρας.
 • Χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής λόγω της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας του λέιζερ.
 • Λιγότερες ουλές, καθώς το λέιζερ προκαλεί μικρότερη βλάβη στους ιστούς.

 

Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ είναι μια σύγχρονη, αποτελεσματική θεραπεία για τις αιμορροΐδες, προσφέροντας σημαντικά οφέλη όσον αφορά τη μείωση του πόνου, το χρόνο ανάρρωσης και τα συνολικά αποτελέσματα των ασθενών. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ τείνει να γίνει η πρώτη επιλογή για αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, αντικαθιστώντας τις πιο επεμβατικές παραδοσιακές μεθόδους. Ωστόσο, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η θεραπεία θα πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Οι υπηρεσίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *